
Fusion – Nu helt digitalt
I en värld där affärslandskapet konstant förändras och evolutionen av teknologi sker i en rasande takt är det avgörande för företag att anpassa sig snabbt
Vi upprättar registreringshandlingar för fusion av aktiebolag och föreningar.
Så här går det till:
Innebär att ett aktiebolags samtliga tillgångar och skulder övertas av ett annat aktiebolag. I en fusionsplan kan det ingå ett eller flera överlåtande bolag. Samtliga överlåtande bolag upplöses utan likvidation när fusionen är klar. En fusion tar vanligtvis tre till fyra månader att genomföra. I alla fusioner är det en kallelsetid om två månader.
Det finns olika typer av fusion, se nedan.
Fusion av en ekonomisk förening innebär att ett dotteraktiebolags eller förenings samtliga tillgångar och skulder övertas av en annan förening. Alla dotteraktiebolag eller överlåtande föreningar upplöses utan likvidation när fusionen är klar.
Det finns olika typer av fusion.
Sker i ett registreringssteg hos Bolagsverket om alla aktieägare kan underteckna fusionsplanen.
Vid fusion av helägt dotterbolag fusioneras dotterbolaget in i moderbolaget. Detta är den enklaste och vanligaste typen av fusion.
Pris 4 100 kr (exkl. moms och Bolagsverkets avgifter om 1 000 kr)
Sker i två registreringssteg hos Bolagsverket om alla aktieägare kan underteckna fusionsplanen
Nedströms fusion (eller omvänd fusion)
Vid en nedströms fusion fusioneras moderbolaget in i dotterbolaget
Systerfusion
Vid en systerfusion fusioneras två eller flera bolag samman som har samma aktieägare.
Annan fusion
Vid annan fusion fusioneras två eller flera bolag samman som inte har samma ägarstruktur.
Pris 5 100 kr (exkl. moms och Bolagsverkets avgifter om 2 100 kr)
Vid fusion av dotteraktiebolag fusioneras dotteraktiebolaget in i moderföreningen (moderförening får inte vara en bostadsrättsförening.
Pris 4 900 kr (exkl. moms och Bolagsverkets avgifter om 900 kr)
Vid fusion av genom absorption fusioneras två eller flera föreningar samman till en förening.
Pris 5 100 kr (exkl. moms och Bolagsverkets avgifter om 2 000 kr)
I en värld där affärslandskapet konstant förändras och evolutionen av teknologi sker i en rasande takt är det avgörande för företag att anpassa sig snabbt
Fusion innebär att ett eller flera bolag slås samman. I samband med fusionen tar ett bolag över samtliga tillgångar och skulder från ett eller flera
Fusion av aktiebolag är en möjlighet att smälta samman två eller flera bolag till ett. Det finns olika typer av fusion och de två vanligaste
Ger ni rådgivning?
Vi ger endast rådgivning i registreringsprocessen hos Bolagsverket. Vi ger ingen rådgivning om fusionens lämplighet eller kring ekonomi/redovisning/skatt. Där rekommenderar vi istället att du tar kontakt med din redovisningskonsult eller revisor.
Måste jag ha en revisor?
Ja, en godkänd eller auktoriserad revisor ska alltid granska fusionsplanen. Saknar bolaget registrerad revisor måste du själv ta kontakt och anlita en revisor för uppdrag. Att anlita en revisor medför i de flesta fall en kostnad som inte ingår i vårt arvode. I vårt arvode ingår upprättande av revisoryttrandena.
Måste jag ansöka om lagfart?
Om det finns en fastighet som, i samband med fusionen, övertas av det övertagande bolaget måste du ansöka om lagfart. Ansökan kan göras när fusionen är genomförd hos Bolagsverket. Vill du att vi även sköter hanteringen kring lagfartsansökan anger du det i beställningen.
Heinestams Bolagstjänst AB
556430-8970