Maximera lågbeskattad utdelning – Fördelar med att äga aktiebolaget innan 2024

För den som vill dra nytta av lågbeskattad utdelning (204 325 kr för beskattningsåret 2024) finns det viktiga aspekter att ta hänsyn till. En central faktor är att ägaren måste äga aktierna före årsskiftet för att kunna tillgodoräkna sig förmånen. Om du funderar på att starta ett aktiebolag kan det därför vara en klok idé att göra det innan 31/12 2023.

Den som registrerar eller förvärvar ett aktiebolag, till exempel ett lagerbolag, före årsskiftet får möjligheten att ta del av lågbeskattad utdelning ett år tidigare jämfört med att vänta till efter årsskiftet. Det är dock viktigt att du äger aktierna vid början av kalenderåret för att kunna dra fördel av gränsbeloppet enligt schablonregeln (förenklingsregeln) för det året. Utdelning inom gränsbeloppet beskattas med 20 procent.

För att kunna ta utdelning under 2024 krävs ett fastställt bokslut med utrymme för utdelning inom fritt eget kapital. Om ingen utdelning görs under 2024 måste du ändå som ägare vid årets början beräkna gränsbeloppet och eventuellt spara det för kommande år.

Så, hur kan det se ut i praktiken?

Tove och Hampus visar hur tidpunkten kan göra skillnad i ekonomin. Båda äger var sitt bolag som var för sig genererar en vinst på 200 000 kr och de tar båda ut 100 000 kr i utdelning.

Tove äger sitt lagerbolag från ingången av 2024 och drar nytta av det lågbeskattade utdelningsutrymmet på 204 325 kr med en skattesats på 20%. Hon betalar endast 20 000 kr i skatt och kan spara resterande utrymme om 104 325 kr för framtida år.

Hampus däremot köper ett lagerbolag under 2024 och betalar 30% i skatt (beskattas som lön vilket är ca 30% – 56% beroende på var du bor samt hur mycket lön du tagit ut under året) på sin utdelning, totalt 30 000 kr. Han saknar möjligheten till lågbeskattning då han inte ägde aktierna vid årsskiftet och har inget utrymme att spara till framtida utdelningar.

Detta exempel belyser hur tidpunkten för ägande och skattesatsen påverkar företagarens ekonomi. Skicklig planering, som i Toves fall, öppnar dörrar för lågbeskattad utdelning och sparutrymme för framtiden. Att förstå dessa strategier kan vara avgörande för företagarens långsiktiga ekonomiska framgång.

behöver du hjälp AV OSS?

Vi tror på öppenhet och enkelhet. Inga överraskningar, inga dolda avgifter. Bara en trygg och transparent affärsupplevelse till ett fast pris. Du fokuserar på din framgång, vi tar hand om resten.

Lagerbolag

Genom att förvärva ett färdigt lagerbolag från oss erhåller du omedelbar tillgång till organisationsnumret. Det ger dig möjligheten att snabbt påbörja avtalsskrivning, driva verksamhet och utfärda fakturor. Allt detta till ett fast pris!

Nyregistrering (bilda aktiebolag)

För ett förmånligt pris erbjuder vi möjligheten till nyregistrering av ett skräddarsytt aktiebolag. Perfekt för dem som inte kräver omedelbar tillgång till organisationsnumret men vill ha en kostnadseffektiv lösning.

Frågor?

Ring oss! 090-704190 eller fyll i formuläret och skicka, så kontaktar vi dig.

Enkelt kontaktformulär (startsidan)